2/09/2017 12:54:00 PM

Szybki 라면

라면 czyli koreański ramyon to polska zupka chińska (makaron instant), 라멘 to ramen, czyli  japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i bardzo wielu innych rzeczy, od mięs, przez warzywa, do owoców morza, składniki są dowolne i ogranicza je w sumie tylko nasza wyobraźnia.

W Polsce niestety nie tak bardzo popularny, przyjął nazwę zupki chińskiej, ale można już go zjeść na mieście w dobrej formie, a czasami zrobić ulepszoną wersję w domu, więc mam nadzieję, że popularność tego dania będzie tylko rosła. Niestety makaron, do zalania lub zagotowania, w tej formie kojarzy się z chemią (no i trochę chemii tam faktycznie jest), ale przygotowywanie makaronu w ten sposób uważam za całkiem normalne. Zdarzało mi się też, jak Go Jun Pyo, jeść taki makaron na sucho :D


W koreańskich sklepach, takich jak 7eleven, znajdują się zwykle mikrofalówki, automaty z gorącą i zimną wodą oraz miejsce do siedzenia. Można kupić ramyeon, przygotować go i zjeść na miejscu. 


Wybór jest duży: 


Oczywiście należy rozgraniczyć wersję restauracyjną od tej z torebki, zarówno w Polsce jak i w Korei taki podział występuje, ale w Korei nie ma aż takiej niechęci do tego kupnego jak u nas :)

Zasadnicza różnica polega na przygotowaniu makaronu- w wersji szybkiej zalewa się go wrzątkiem, a w tej domowej gotuje.


Należę do fanów ramyeonu i zwykle wybieram wersję domową, przygotowuję swój posiłek na bazie makaronu z torebki. Czasami jest to zupka typu kimchi albo inna koreańska, ale makaron na przykład z pomidorowej też będzie ok. Wtedy po prostu nie dosypujemy dołączonych przypraw tylko samemu dbamy o nadanie smaku.

Poniżej znajdziecie przepis na mój typowy (szybki) 라면


Składniki na 2 porcje:
  • 2 dowolne "zupki chińskie" 
  • 250 g tofu 
  • 1 lub 2 jajka
  • Mieszanka pestek
  • Pasta gochujnag 
  • Przyprawy (akurat miałam pod ręką fix do potraw chińskich)
  • Szczypior  


Krok 1: Tofu kroimy w kostkę.
Krok 2: W miseczce mieszamy tofu z pastą paprykową, mieszanką pestek i przyprawami.
Krok 3: Podsmażamy tofu na patelni.


Krok 4: Gotujemy jajko (lub dwa).
Krok 5: Przygotowujemy makaron. Ja tylko zalałam wrzątkiem, można gotować i wtedy będzie bardziej miękki.
Krok 6: Do makaronu dodajemy tofu, połowę (lub dwie) jajka, szczypior, nasiona i gochujang w razie potrzeb.


Danie w 10 min :)

*Edit: Dziękuję Agacie za wytknięcie błędu, dzięki niej zrobiłam większy reaserach, powiększyłam swoją wiedzę i już teraz w końcu wiem co jem (a czego nie :D). Wcześniej utożsamiałam 라면 z 라멘 :D

7 komentarzy:

  1. Ech, kiedy w dramach pojawia się ramen to zawsze robię się głodna... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ramen <3 uwielbiam wersję sklepową -ostry okrągły zawsze podrasuję po swojemu i mniam <3 ale chętnie wypróbuje Wasz przepis ;) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. W drugim akapicie macie literówkę w zdaniu 'a czasami zrobić ulepszą wersję w domu'. Mnie też polszczyzna płata figle, więc spokojnie ;) :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dzięki, zaraz poprawiamy :) Przynajmniej widać, że ktoś z uwagą czyta nasze posty :D

      Usuń
    2. Ja też czytam! To najlepszy blog o tej tematyce!

      Usuń
  4. Przyznam szczerze, że nie jadłam jeszcze dań kuchni koreańskiej ale to mnie bardzo zaciekawiło :D chyba spróbuję swoich sił i postaram się je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się bardzo prosto, więc polecamy :)

      Usuń

Copyright © 2016 My Oppa's Blog , Blogger