Dziś na blogu kolejny szybki przepis, przygotowanie zajmuje dosłownie 5-10 min, smażenie kolejne 5, więc na całość potrzebujecie max. 15 min. Do tego prawdopodobnie wszystkie składniki macie już w domu. Ja wykonałam to danie na późne sobotnie śniadanie i jestem pozytywnie zaskoczona jego łatwością i smakiem.
Korzystałam z przepisu Maangchi.
Składniki (6 małych naleśników):
- 140-160 gr tuńczyka (wykorzystałam dwie małe puszki po 80 gr)
- 1/4 cebuli
- 1 mała łyżeczka soli
- Szczypta pieprzu
- 1 ząbek czosnku (dodałam pół łyżeczki sproszkowanego)
- 1 jajko
- 1 mała łyżeczka oleju sezamowego
- 1 stołowa łyżka mąki
- Olej rzepakowy do smażenia
Krok 1: Odcedzamy tuńczyka, przekładamy go do miski.
Krok 2: Kroimy cebulę na jak najmniejsze kawałki.
Krok 3: Wszystkie składniki dodajemy do tuńczyka i dokładnie mieszamy.
Krok 4: Na rozgrzaną patelnię wlewamy około 3 łyżki oleju rzepakowego.
Krok 5: Uprzednio przygotowane ciasto nakładamy łyżką i lekko dociskamy formując w miarę okrągłe naleśniki.
Krok 6: Wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie przekładamy na talerz i zjadamy z dodatkiem np. ulubionych warzyw i ryżu.
Oczywiście moje nie wyszły tak bardzo okrągłe i równe jak chciałam, ale i tak były przepyszne.
Smacznego :)
Ja bym to raczej nazwała plackami ziemniaczanymi ^.^ ...bez ziemniaków xD
OdpowiedzUsuńZamiast ziemniakow tunczyk ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńW kraju przynajmniej nie pomylicie puszki z tuńczykiem z niczym innym.
OdpowiedzUsuńTutaj już dwa razy kupiłem kurczaka :D