Serce mi się raduje, bo bataty są już normalnie dostępne w Carrefourze. Nadal ich cena jest zawrotna, ale to co można zrobić już nawet z jednego takiego ziemniaka jest warte wydanych pieniędzy. Ziemniak ziemniakowi nie równy, więc poniżej mała ściąga. Różnie to bywa z tymi nazwami i kolorami, ale mój to na 90% Jewell. Koreańskie bardziej przypominają mi Garnet Yam, ale z drugiej strony różnica z Jewell jest znikoma (dla laika ;p)
![]() |
cr: www.earlsorganic.com |
Mój ziemniak był duży i zmęczony życiem. Kosztował 6,50 zł, ale miałam z niego bardzo dużo jedzenia (cały obiad), więc pieniądze były dobrze zainwestowane.
Jeden ziemniak, a opcji przyrządzenia zbyt wiele. Na początku myślałam o pieczeniu, później o dodaniu cukinii i zrobieniu placuszków, rozważałam też ciasto, ale w końcu zdecydowałam się na frytki.
Przepis, którym się posłużyłam posiadam w wersji obrazkowej :)
![]() |
cr: http://camillestyles.com/ |
Krok 1: Obrać ziemniaka aby miał jednolity kolor i wycięte wszystkie przebarwienia (jeśli są)
Krok 2: Pokroić we frytko podobne kształty, dbając aby były w miarę równej grubości.
Krok 3: Namoczyć i dobrze odcedzić.
Krok 4: Do woreczka wsypać łyżkę mąki kukurydzianej, dodać frytki i dobrze wymieszać (aby cała mąka przywarła do frytek)
Krok 5: Przełożyć frytki do miski, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, oregano i inne zioła wedle uznania (ja dodałam jeszcze koperek i trochę chili)
Krok 6: Wszystko dobrze wymieszać aby jak najwięcej przywarło do frytek
Krok 7: Przełożyć frytki na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć.
Krok 8: Piec 10-12 min w 200 st
Krok 9: Przełożyć na talerz i jeść z majonezem, ketchupem albo np. sosem chili
Z jednego ziemniaka wyszło mi ponad 350 g frytek, więc zjadłam je wszystkie jako obiad, ale na przyszłość będę kupowała mniejszego ziemniaka i traktowała je jako warzywo do obiadu, a nie obiad właściwy :) Jest to danie łatwe, szybkie, a do tego zdrowe i dobre. Czego tu nie lubić? :D
Kiedy już jesteśmy przy słodkim ziemniaku to warto powiedzieć, że nie dość, że występuje on w wielu koreańskich dramach, to jest też powszechnie obecny na ulicach i w domach :) Sezon, którzy kojarzy się z ciepłymi pieczonymi ziemniakami to zima. Nadal można kupić po prostu pieczone ziemniaki, ale jest też dużo wynalazków.
![]() |
ziemniak pączek ;p cr: www.foodspotting.com |
Z przepisów które na pewno w przyszłości wypróbuję na 1 miejscu znajduje się ciasto z opiekanymi marshmallows zamiast lukru:
![]() | |||||
cr: http://smittenkitchen.com/blog/2013/11/sweet-potato-cake-with-marshmallow-frosting/ |
na 2 makaron:
![]() |
cr: http://greatist.com/eat/healthier-ramen-recipes |
nr 3: placki ze słodkiego ziemniaka i cukinii
![]() |
cr: http://natashaskitchen.com/2013/09/20/chicken-zucchini-fritters-recipe/ |
moja ulubiona opcja to lekko podgotowane upieczone z sosem z masła, soku i skórki z cytryny, czosnku i tymianku :)
OdpowiedzUsuńMam przepis do wypróbowania :)
Usuń