Bibimbap to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni koreańskiej. Żadna drama nie może obejść się bez sceny, w której główni bohaterowie jedzą ramyon albo właśnie bibimbap. Potrawa ta jest z pozoru prosta: ryż, trochę warzyw, mięso i jajko. Postanowiłyśmy sprawdzić czy uda nam się odtworzyć ten smak w Polsce.
Skorzystałyśmy z przepisu Kuchennych Dyfuzji trochę go modyfikując.
Lista zakupów (2 duże porcje):
- 250 g mielonej wołowiny
- 250 g szpinaku (liście)
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- Pęczek szczypiorku
- Małe opakowanie grzybów mun/shitake
- Mała puszka kiełków fasoli mung
- 2 jajka
- 400 g ryżu
- Główka czosnku
- Sos sojowy
- Olej sezamowy
- Sól, pieprz, cukier brązowy
- Pasta z papryczek chilli (opcjonalnie)
Krok 1: Jeśli grzyby są suszone to pierwszym krokiem powinno być zalanie ich wrzątkiem i odstawienie na godzinę.
Krok 2: Pokroić szczypior, marchewkę i cukinię.
Krok 3: Odcedzić kiełki.
Krok 4: Szpinak zalać wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić i wymieszać z 1 łyżką sosu sojowego, 1 ząbkiem czosnku i szczyptą soli.
Krok 5: Do mięsa dodać 2 łyżki sosu sojowego, 5 ząbków czosnku, pieprz i 1 łyżkę oleju sezamowego.
Krok 6: Zacząć gotować ryż
Krok 7: W między czasie na oddzielnych patelniach podsmażyć na oleju marchew i cukinię, dodać szczyptę soli.
Krok 8: Do pokrojonych w paski grzybów dodać 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczkę brązowego cukru. Podsmażyć.
Krok 9: Podsmażyć wcześniej przygotowane mięso.
Krok 10: Ugotowany ryż przełożyć do naczynia.
Krok 11: Na ryżu ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane warzywa oraz mięso.
Krok 12: Usmażyć jajko i przykryć nim potrawę.
My dodałyśmy jeszcze łyżkę pasty chilli (to opcja dla lubiących ostrą kuchnię) i wszystko energicznie wymieszałyśmy. Życzymy smacznego. 많이 먹고!
Przeczytałam wszystkie wpisy i zapowiada się obiecująco. Bardzo podoba mi się że jest tutaj tak przejrzyście, posty są dobrze napisane a zdjęcia dobrej jakości Na pewno będę tu wracać. Trzymajcie tak dalej ;)
OdpowiedzUsuńJeżeli chodzi o sam przepis, to na pewno spróbuje ;D
Zgłodniałam ;) Wygląda przepysznie. Pozdrawiam (adminka fp 'Azjata potrzebny od zaraz - Kinga&Patty)
OdpowiedzUsuńDzięki za komentarze :) W sobotę będziemy się mierzyć z kimbabem (tu już będzie trudniej)
OdpowiedzUsuńCzy można gdzieś w Polsce dostać takie naczynie, w którym zaserwowałaś bibimbap?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. To po prostu żeliwna miska, czasami można trafić na nie w dużych sklepach spożywczych, albo sklepach z akcesoriami kuchennymi (ta konkretna jest z Leclerc). Polecam też poszukać w internecie np. na stronie http://www.garneczki.pl/, mają tam w miarę przystępne ceny.
Usuń