9/27/2014 01:32:00 PM

Bibimbap (비빔밥)

Bibimbap to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni koreańskiej. Żadna drama nie może obejść się bez sceny, w której główni bohaterowie jedzą ramyon albo właśnie bibimbap. Potrawa ta jest z pozoru prosta: ryż, trochę warzyw, mięso i jajko. Postanowiłyśmy sprawdzić czy uda nam się odtworzyć ten smak w Polsce.


Skorzystałyśmy z przepisu Kuchennych Dyfuzji trochę go modyfikując.

Lista zakupów (2 duże porcje):
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g szpinaku (liście)
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • Pęczek szczypiorku
  • Małe opakowanie grzybów mun/shitake
  • Mała puszka kiełków fasoli mung
  • 2 jajka
  • 400 g ryżu
  • Główka czosnku
  • Sos sojowy
  • Olej sezamowy
  • Sól, pieprz, cukier brązowy
  • Pasta z papryczek chilli (opcjonalnie)

Krok 1: Jeśli grzyby są suszone to pierwszym krokiem powinno być zalanie ich wrzątkiem i odstawienie na godzinę. 
Krok 2: Pokroić szczypior, marchewkę i cukinię.
Krok 3: Odcedzić kiełki.


Krok 4: Szpinak zalać wrzątkiem, po 3 minutach odcedzić i wymieszać z 1 łyżką sosu sojowego, 1 ząbkiem czosnku i szczyptą soli.
Krok 5: Do mięsa dodać 2 łyżki sosu sojowego, 5 ząbków czosnku, pieprz i 1 łyżkę oleju sezamowego.


Krok 6: Zacząć gotować ryż
Krok 7: W między czasie na oddzielnych patelniach podsmażyć na oleju marchew i cukinię, dodać szczyptę soli.
Krok 8: Do pokrojonych w paski grzybów dodać 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczkę brązowego cukru. Podsmażyć.
Krok 9: Podsmażyć wcześniej przygotowane mięso.
Krok 10: Ugotowany ryż przełożyć do naczynia.
Krok 11: Na ryżu ułożyć wszystkie wcześniej przygotowane warzywa oraz mięso.


Krok 12: Usmażyć jajko i przykryć nim potrawę.


My dodałyśmy jeszcze łyżkę pasty chilli (to opcja dla lubiących ostrą kuchnię) i wszystko energicznie wymieszałyśmy. Życzymy smacznego. 많이 먹고!


5 komentarzy:

  1. Przeczytałam wszystkie wpisy i zapowiada się obiecująco. Bardzo podoba mi się że jest tutaj tak przejrzyście, posty są dobrze napisane a zdjęcia dobrej jakości Na pewno będę tu wracać. Trzymajcie tak dalej ;)

    Jeżeli chodzi o sam przepis, to na pewno spróbuje ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgłodniałam ;) Wygląda przepysznie. Pozdrawiam (adminka fp 'Azjata potrzebny od zaraz - Kinga&Patty)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki za komentarze :) W sobotę będziemy się mierzyć z kimbabem (tu już będzie trudniej)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można gdzieś w Polsce dostać takie naczynie, w którym zaserwowałaś bibimbap?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. To po prostu żeliwna miska, czasami można trafić na nie w dużych sklepach spożywczych, albo sklepach z akcesoriami kuchennymi (ta konkretna jest z Leclerc). Polecam też poszukać w internecie np. na stronie http://www.garneczki.pl/, mają tam w miarę przystępne ceny.

      Usuń

Copyright © 2016 My Oppa's Blog , Blogger