7/21/2015 09:21:00 AM

Yukhoe (육회), czyli nadchodzi nowy dzień wołowiny.


Surowe mięso jest bliskie polskim sercom i znane od dawna. Obecne jest również w kuchni koreańskiej: Hoe to potrawy z surowego mięsa, natomiast Yuk to wołowina.

W koreańskiej interpretacji tatar jest równie smaczny jak polski i oczywiście pikantny. Do tego dość niezwykły, wcześniej nie spodziewałam się, że gruszki tak dobrze łączą się z surową wołowiną.

Yukhoe było serwowane w Korei już za czasów dynastii Joseon (wtedy zazwyczaj używano mięsa z ogona wołowego, lub koniny). Przez lata skład potrawy się zmieniał, ale XIX-wieczna książka kucharska Siuijeonseo (swoją drogą pierwsza publikacja gdzie pojawia się wzmianka o bibimbap) nie pozostawia wątpliwości jak taki tatar powinien być zrobiony:

"Cienkie plastry wołowiny są moczone w celu usunięcia krwi. Rozdrobnione kawałki wołowiny są następnie marynowane w sosie z mieszaniny siekanej cebuli dymki, czosnku, pieprzu, oleju, miodu, orzeszków piniowych, sezamu i soli." 
źr.: Yukhoe at Korea Britannica


"Nadchodzi nowy dzień wołowiny" (kor: 소 들어오는 날), to popularny koreański idiom, umieszczany na sklepach mięsnych, czy niektórych restauracjach. Świeża wołowina to okazja to przyrządzenia świeżutkiego tatara na modłę Kraju Porannego Spokoju.

Lista zakupów:
  • 200g polędwicy wołowej
  • 1 gruszka
  • 1 ogórek (zwykły zielony, lub jak ktoś chce wprowadzić polskie elementy to kwaszony)
  • 1 jajko
  • sos sojowy (3 łyżki)
  • miód (1 łyżka)
  • czosnek (4-5 ząbków)
  • sezam (2 łyżeczki)
  • olej sezamowy (1 łyżka)
  • szczypta pieprzu/soli do smaku
Krok 1: Siekamy lekko zmrożoną wołowinę.
Krok 2: Ogórka i gruszkę kroimy w słupki.
Krok 3: Przygotowujemy marynatę. Do miski wrzucamy drobno posiekany czosnek, sos sojowy, sezam, olej sezamowy, miód, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Krok 4: Do miski dodajemy wołowinę i delikatnie wyrabiamy.
Krok 5: Na talerzu ląduje mięso, pokrojone w słupki warzywa i owoce. Formujemy małe wgłębienie w mięsie, w którym umieszczamy żółtko.

Do Yukhoe można dodać jeszcze orzeszki piniowe, ale ja akurat nie miałam ich pod ręką. Poza tym danie wyszło bardzo dobre. Smacznego :) 많이 먹고!

2 komentarze:

  1. Hej, nominowałam twój blog do Liebster Blog Award :) więcej szczegółów na moim blogu.
    yuno-w-korei.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poprawka^^
      link do bloga:
      pikczu-w-korei.blogspot.com

      Usuń

Copyright © 2016 My Oppa's Blog , Blogger