5/12/2015 03:30:00 PM

Monster Lab, czyli w oparach ciekłego azotu.

Ciekły azot (skroplony azot, symbol: LN2) – azot pierwiastkowy w stanie ciekłym. Wrze w temperaturze -195,8°C. Do niedawna stosowany głównie w laboratoriach, coraz częściej gości w kuchni.

Spacerując wieczorem po Hongdae naszła nas ochota na lody. Szybki przegląd internetu wskazał nam drzwi do Monster Lab, według mnie jednej z lepszych lodziarni w okolicy.


Wiele smaków w karcie jest zależnych od sezonu, ale jest kilka stałych, najbardziej popularnych deserów. Składniki na lody są mielone w mikserze, a następnie schładzane w ciekłym azocie stojącym w wielkiej butli, która poza praktycznym zastosowaniem stanowi również charakterystyczną dekorację lokalu. Gdy pracownicy realizują kolejne zamówienia klienci szaleją robiąc zdjęcia wydobywających się z butli oparów azotu (Gdy szykowano nasze lody jacyś przechodnie zatrzymali się tylko po to żeby zrobić sobie zdjęcia w oparach ;)).


menu ;)

Poza lodami w standardowych smakach jak nutella, jagoda czy banan, bardzo popularny jest deser Popcorn Maniac - lody z dodatkiem popcornu i strzykawką z polewą. Z daleka wygląda to odrobinę dziwnie, jakby klienci wstrzykiwali sobie w lody krew.

Nasze nutella monster i bananana

Jak smakują lody? Ja jestem zachwycona. Co prawda spodziewałam się po prostu smaku nutelli, a okazało się, że bliżej im do całej zmielonej kanapki (nie wykluczam, że w mikserze znalazła się też jakaś zapomniana kromka chleba), ale i tak były pyszne. Poza tym lody przygotowywane przy użyciu ciekłego azotu są dużo bardziej kremowe i jednolite niż w przypadku tradycyjnego mrożenia. Żegnajcie grudki!

Niedaleko znajduje się Azoto, lodziarnia z dokładnie tym samym pomysłem, dlatego jeżeli w Monster Lab wszystkie stoliki będą już zajęte, zajrzyjcie tam.

Informacje praktyczne:
  • Dojazd: Hapjeong Station (linia 2), wyjście 3, cały czas prosto około 300m, na 3 skrzyżowaniu należy skręcić w prawo i iść dalej kolejnych 100m, lokal będzie po prawej stronie.

Ocena Oppy:



Więcej spacerów po Seulskich kawiarniach znajdziecie tutaj.

2 komentarze:

  1. Porcje że tak powiem dość słuszne. I słusznie :)
    Bo skoro dobra jakość to nie bójmy się ilości!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 My Oppa's Blog , Blogger