4/23/2015 07:47:00 AM

Krab, który miał być krową.

Pierwotny plan zakładał przygotowanie Japchae (잡채), czyli makaronu ze słodkich ziemniaków wymieszanego ze smażonymi warzywami i wołowiną. Pierwotne plany mają to do siebie, że rzadko wychodzą gdy zabieram się za gotowanie. Po dokładnym przeszukaniu kuchni jedynym makaronem jaki znalazłam okazały się schowany na dnie szafki makaron ryżowy. Poszukiwania wołowiny też spełzły na niczym. Nie pozostało mi nic innego jak zmodyfikować przepis. Kluski ze słodkich ziemniaków zastąpiły ryżowe, a krowa stała się krabem.

Lista zakupów (2-3 porcje):

  • 250 g mięsa z kraba (alternatywa to opakowanie surimi)
  • Sos sojowy
  • Ocet ryżowy
  • Cukier
  • Mielony imbir
  • Czarny pieprz
  • Mielone chili
  • Czosnek
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 cukinia
  • 200g makaronu ryżowego

Krok 1: Na rozgrzaną patelnię należy wrzucić mięso kraba, dodać 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżeczki cukru, 4 zgniecione ząbki czosnku i po pół łyżeczki imbiru, czarnego pieprzu i chili. Smażyć na małym ogniu.
Krok 2: Posiekać cebulę, pokroić w słupki marchew i cukinię.
Krok 3: Dodać warzywa na patelnię.


Krok 4: Smażyć od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną.
Krok 5: W tym samym czasie można przygotować makaron. Do zagotowanej wody należy wrzucić makaron i zestawić garnek z gazu. Po 5 minutach można odcedzić kluski.
Krok 6: Ułożyć na talerzach makaron, kraba i warzywa.



To bardzo proste, szybkie i smaczne danie. Świetna alternatywa dla dań z "chińczyka" na rogu. Smacznego!

Więcej przepisów: TUTAJ

1 komentarz:

  1. Z umiejetnosci adaptacji- piatka z plusem.
    Prezentacja- dobry.
    Planowanie w kuchni- nie tak do konca dobry ;)
    Tytul- celujacy :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 My Oppa's Blog , Blogger