8/03/2015 03:14:00 PM

Ciastka shortbread z matchą i migdałami

Moja wspaniała matcha przywieziona z Korei skończyła mi się gdy odkryłam, że mogę robić z niej pyszne mleczne szejki. Kilku gości w ciepłe letnie wieczory i cały zapas wyparował. Od jakiegoś czasu się na to szykowałam, więc miałam już sprawdzone gdzie mogę kupić najlepszą i w najtańszej cenie. Nie wiem co mnie jednak podkusiło by kupić najtańszą i to przez allegro. Aby sprawdzić czy będę czuła różnicę w smaku musiałam coś upiec. 


Przepis Kevina miałam dodany do ulubionych już od dawna. Uwielbiam shortbread od czasu gimnazjalnej wycieczki do Londynu, migdały to moja ulubiona przekąska, a o mojej miłości do matchy chyba nie muszę nikogo zapewniać. 

Składniki (na około 24 ciastka):
  • 7 łyżek masła (temperatura pokojowa)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 3/4 kubka mąki
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mąki migdałowej (ja zmieliłam migdały)
  • 3 łyżki matchy
  • 1/4 kubka pokruszonych migdałów


Krok 1: W dużej misce zmiksuj ze sobą masło i cukier puder. Gdy masa będzie jednolita dodaj żółtko i ponownie miksuj aż do połączenia.
Krok 2: Do oddzielnej miski wsyp mąkę i dodaj do niej matchę. Mieszaj rozgniatając grudki o brzegi miski. Najlepiej aby ich nie było. Dodaj mąkę migdałową/zmielone migdały. Wymieszaj.
Krok 3: Cały czas miksując do mokrych składników wsypuj sukcesywnie suche. 


Krok 4: Przenieść ciasto na wcześniej przygotowaną folię. Stwórz długi na około 20 cm i szeroki na około 5 cm walec. Zawiń go w folię i schowaj do zamrażarki na 40 min


Krok 5: Po 40 min rozpakuj ciasto, obtocz w migdałach i pokrój na około 0,5 cm kawałki.


 Krok 6: W uprzednio rozgrzanym do 170 st piekarniku piecz ciastka przez około 7-9 min.


 Krok 7: Odczekaj jak całkowicie wystygną. Konsumuj :D 



Ciastka w foliowej strunowej torebce zaniosłam do pracy. Nie obyło się bez komentarzy i pytań czy to przypadkiem nie z marihuaną. Tak to już jest z tymi wszystkimi zielonymi deserami :)

Smak tych ciastek jest ciężki do opowiedzenia. Znajdzie się tam nuta migdałów, shortbread oczywiście też się przebija, ale dominujący smak to matcha. Nie jest to typowo słodki smak jaki ma np. to ciasto, które robiłam wcześniej, ale dzięki temu, że są to ciastka, których nie da się zjeść dużo na raz, to starczyło mi ich na dłużej. Zdecydowanie będę wracała do tego przepisu.

Nie żałuję też zakupu matchy na allegro. Sprawdza się i przy pieczeniu i przy napojach.


1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie! Muszę kiedyś spróbować.

    http://somebodvordinarv.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 My Oppa's Blog , Blogger