Lista zakupów:
- 2-3 filetów z dorsza
- 1 duża rzodkiew japońska (jeżeli jej nie mamy możemy użyć zwykłej rzepy)
- 1 mała cebula
- szczypiorek
- opcjonalnie 1 papryczka chili
Sos:
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 5 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki wina ryżowego
- 2 łyżeczki gochujang (koreańksa pasta z chili, oszukując można zastąpić ją mieszanką ze sproszkowanej słodkiej papryki, papryki chilli i łyżeczki sosu sojowego)
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 szklanka wody
Krok 1: Przygotowujemy rybę i warzywa. Kroimy rzodkiew w około półcentymetrowe krążki, podobnie cebula. Siekamy szczypiorek na około 2cm długości kawałki.
Krok 2: Do garnka wrzucamy rzodkiew oraz wymieszane składniki na sos. Gotujemy przez około 10 minut bez przykrycia, aż rzodkiew będzie miękka.
Krok 3: Dodajemy cebulę i szczypiorek i gotujemy przez kolejne 3-4 minuty.
Krok 4: Dodajemy rybę i gotujemy wywar przez 5 do 10 minut sprawdzając czy ryba jest już miękka i co jakiś czas podlewając ją sosem.
Krok 5: Podajemy z ryżem (Najbardziej koreańsko będzie jeżeli ryż podamy w oddzielnej miseczce ;) ) . Smacznego! 많이 먹고!
Trochę naginając przepis posypałam gotowe danie rzeżuchą... pasowała! Może nie jest to stricte koreański dodatek, ale ja zawsze gotując przede wszystkim dobrze się bawię i eksperymentuję :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz