10/11/2014 01:57:00 PM

Kimbap (김밥)

Kimbap. Wydawało nam się, że jest to jedna z najprostszych potraw kuchni koreańskiej. Ugotujemy ryż, zrobimy omlet, dodamy trochę marchwi i szpinaku, całość zwiniemy w glony i otrzymamy produkt idealny, żywcem wzięty z Seulskiej restauracji. Myliłyśmy się.



Przygotowując to danie połączyłyśmy dwa przepisy, ze stron Kuchnia Koreańska oraz Łakomy Kąsek.

Lista zakupów (2 porcje):
  • Ryż do sushi (my użyłyśmy torebki zwykłego białego ryżu)
  • 1 jajko
  • 1 mała marchewka
  • Kilka liści szpinaku
  • Mięso mielone/surimi/tuńczyk (do wyboru)
  • 1 ogórek
  • Wodorosty nori
  • Olej sezamowy

Krok 1: Ugotować ryż.
Krok 2: Szpinak zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Krok 3: Pokroić w paski marchewkę i z odrobiną soli lekko ją podsmażyć.
Krok 4: Pokroić ogórek w długie cienkie paski.
Krok 5: Z jajka zrobić omlet a następnie pokroić go w paski.



Krok 6: Przygotować mięso/surimi/tuńczyk (my wybrałyśmy mięso i przygotowałyśmy je jak do bibimbap).
Krok 7: Na bambusowej macie (u nas z przyczyn niezależnych w roli maty występuje deska z Ikei #lol) umieścić arkusz wodorostu błyszczącą stroną do dołu.
Krok 8: Zostawiając 2 cm odstęp od górnej krawędzi nałożyć ryż.
Krok 9: Nałożyć dodatki.



Krok 10: Energicznym ruchem zwinąć całość.
Krok 11: Zwinięte rolki posmarować kilkoma kroplami oleju sezamowego i pokroić na około 12 kawałków.



Bałagan w kuchni oraz masa niewykorzystanego szpinaku i mięsa to bilans naszej potyczki z tą potrawą. Na pewno jeszcze nie raz spróbujemy przygotować kimbap, ponieważ jest to potrawa, której przygotowanie wymaga doświadczenia. 

Smacznego :) 많이 먹고!

5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja dziewczyny zaraz sama przygotuje w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. 파투랈카안나7 sierpnia 2015 19:52

    Ooo... Gratulacje!! ;) Fakt, zrobienie 김밥 wymaga trochę wprawy.
    Ja zawijałam te pyszności jakieś hm.. dwa dni temu. Takie bąbelki wyszły.. pycha!!!

    https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/p180x540/11009899_998058276913504_291054788976170265_n.jpg?oh=af2ff4db87a724fa2033da8c7241e8d6&oe=567EBFF3

    Duszona wołowinka, jajeczko, szpinak, marcheweczka, danmuji 단무지, gim i oczywiście ryżyk! Do tego wiadomo, olej sezamowy, sól, czosnek, do marynaty wołowinki sos sojowy, znów olej sezamowy i brązowy cukier ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zdjęciu rzeczywiście wygląda bardzo pysznie! Aż mam ochotę znowu zrobić i tym razem z danmuji, bo ostatnio nie było pod ręką :D

      Usuń
    2. 파투랈카안나8 sierpnia 2015 14:58

      Pyszotka, róbcie róbcie! Nie ma to jak dobra danmuji... am am am <3

      Usuń

Copyright © 2016 My Oppa's Blog , Blogger