Kimbap. Wydawało nam się, że jest to jedna z najprostszych potraw kuchni koreańskiej. Ugotujemy ryż, zrobimy omlet, dodamy trochę marchwi i szpinaku, całość zwiniemy w glony i otrzymamy produkt idealny, żywcem wzięty z Seulskiej restauracji. Myliłyśmy się.
Przygotowując to danie połączyłyśmy dwa przepisy, ze stron Kuchnia Koreańska oraz Łakomy Kąsek.
Lista zakupów (2 porcje):
- Ryż do sushi (my użyłyśmy torebki zwykłego białego ryżu)
- 1 jajko
- 1 mała marchewka
- Kilka liści szpinaku
- Mięso mielone/surimi/tuńczyk (do wyboru)
- 1 ogórek
- Wodorosty nori
- Olej sezamowy
Krok 1: Ugotować ryż.
Krok 2: Szpinak zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Krok 3: Pokroić w paski marchewkę i z odrobiną soli lekko ją podsmażyć.
Krok 4: Pokroić ogórek w długie cienkie paski.
Krok 5: Z jajka zrobić omlet a następnie pokroić go w paski.
Krok 6: Przygotować mięso/surimi/tuńczyk (my wybrałyśmy mięso i przygotowałyśmy je jak do bibimbap).
Krok 7: Na bambusowej macie (u nas z przyczyn niezależnych w roli maty występuje deska z Ikei #lol) umieścić arkusz wodorostu błyszczącą stroną do dołu.
Krok 8: Zostawiając 2 cm odstęp od górnej krawędzi nałożyć ryż.
Krok 9: Nałożyć dodatki.
Krok 10: Energicznym ruchem zwinąć całość.
Krok 11: Zwinięte rolki posmarować kilkoma kroplami oleju sezamowego i pokroić na około 12 kawałków.
Bałagan w kuchni oraz masa niewykorzystanego szpinaku i mięsa to bilans naszej potyczki z tą potrawą. Na pewno jeszcze nie raz spróbujemy przygotować kimbap, ponieważ jest to potrawa, której przygotowanie wymaga doświadczenia.
Smacznego :) 많이 먹고!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRewelacja dziewczyny zaraz sama przygotuje w domu :D
OdpowiedzUsuńOoo... Gratulacje!! ;) Fakt, zrobienie 김밥 wymaga trochę wprawy.
OdpowiedzUsuńJa zawijałam te pyszności jakieś hm.. dwa dni temu. Takie bąbelki wyszły.. pycha!!!
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xpf1/v/t1.0-9/p180x540/11009899_998058276913504_291054788976170265_n.jpg?oh=af2ff4db87a724fa2033da8c7241e8d6&oe=567EBFF3
Duszona wołowinka, jajeczko, szpinak, marcheweczka, danmuji 단무지, gim i oczywiście ryżyk! Do tego wiadomo, olej sezamowy, sól, czosnek, do marynaty wołowinki sos sojowy, znów olej sezamowy i brązowy cukier ;)
Na zdjęciu rzeczywiście wygląda bardzo pysznie! Aż mam ochotę znowu zrobić i tym razem z danmuji, bo ostatnio nie było pod ręką :D
UsuńPyszotka, róbcie róbcie! Nie ma to jak dobra danmuji... am am am <3
Usuń